Archief

Site lines - het enigmatische landschap ...

26-05-2019 - 06-07-2019
Crossing, 2018, Acryl op doek, 110 x 125 cm

Bas Coenegracht wordt in 1974 in Maastricht geboren. In het jaar 2000 verhuist hij naar Amsterdam om er aan de Rietveld Academie te studeren. Sindsdien werkt en woont hij er, samen met zijn gezin. In 2016 is hij misschien de laatste bezoeker in de galerie van de tentoonstelling Sidi El Karchi, een zoektocht naar oprecht verlangen. De twee kennen elkaar uit de tijd dat zij actief waren in de lokale skate scene. Toevallig is Sidi er ook en er ontstaat een gesprek dat ons nieuwsgierig maakt naar de kunstenaar Bas Coenegracht. Na een bezoek aan zijn atelier in Amsterdam zijn wij onmiddellijk van het bijzondere karakter van zijn werk overtuigd. Er volgen verschillende presentaties op kunstbeurzen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en in onze galerie te Maastricht.
 
Bij de groepstentoonstellingen Common Ground en Icarus Revisited introduceren wij de schilderijen van Bas Coenegracht naast werken van Sidi El Karchi, Hadassah Emmerich, Judith Krebbekx en Lataster - gevestigde namen in het Limburgse kunstlandschap. Intussen ontwikkelt zijn werk van apocalyptisch steeds meer naar post-romantisch. Ieder werk vormt een noodzakelijk onderdeel van de enigmatische wereld van Bas Coenegracht.


Group of Five, 2018, Acryl op doek, 70 x 95 cm

Steeds meer groeide binnen ons team daardoor de overtuiging dat het tijd werd voor een solo-expositie zodat de toeschouwer deelgenoot kan worden van het complexe fascinerende universum van deze eigenzinnige kunstenaar. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarvoor kunsthistoricus Catharien Romijn een verhelderende inleiding schreef. Als voorproef hierop alvast de volgende citaten:
 
"Zo’n plek waarin onverwachte, ongrijpbare beelden samenkomen is een centraal thema in zijn werk. (...) Ze zijn zwaar of juist heel licht. Wat je kiest als beschouwer, ligt aan de bril die je opzet. Hij geeft geen kant en klaar beeld maar openheid."
 
"Waar kijk je naar? Een festivalterrein na een geslaagd optreden of een desolaat vluchtelingenkamp dat net is ontruimd? En die jongens met hun hoodies – komen ze terug van een vrolijk avondje stappen of vertrekken ze in het nachtelijk uur op weg naar een onzeker bestaan? Het blijft raadselachtig en in dat raadsel ligt de grote kracht van zijn werk."
 
De publicatie omvat een overzicht van recente werken van Bas Coenegracht. Daarnaast een op het werk geïnspireerd gedicht van de hand van de Heerlense dichter Merlijn Huntjens, een portret door de Amsterdamse fotograaf Nikola Lamburov en een inhoudelijke tekst van kunsthistoricus Catharien Romijn, die de tentoonstelling zal inleiden.
 
De opening van de tentoonstelling Site Lines vindt plaats op zondag 26 mei 2016 om 15.00 uur.
U bent daarbij van harte welkom! 


Fireplace, 2019, Acryl op doek, 90 x 135 cm


Fringe, 2018, Acryl op doek, 110 x 120 cm


Wanderer, 2019, Acryl op doek, 40 x 50 cm


Blue Sky, 2019, Acryl op doek, 140 x 190 cm


Skipping Stones, 2019, Acryl op doek, 140 x 170 cm

Gerelateerd