Biografieportret door Stephan Vanfleteren in oktober 2015

Sidi El Karchi (Sittard, 1979) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Afgelopen jaar was in Galerie Post + García de solopresentatie ‘Een zoektocht naar oprecht verlangen’ te zien, waarbij tevens de gelijknamige publicatie verscheen. Tegelijk ging in Bonnefantenmuseum Maastricht de documentaire ‘Sidi El Karchi – Portret van een schilder’ in première, die later op L1 en NPO werd uitgezonden.
Zijn werk is opgenomen in tal van (museale) collecties, waaronder Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Van Bommel Van Dam Venlo, Schunck Heerlen en DSM Collectie. Hij woont en werkt in Maastricht.
Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum Maastricht), schreef voor de publicatie ‘Een zoektocht naar oprecht verlangen’ de tekst ‘Meester van de menselijke maat’ over de Limburgse kunstenaar. “Terwijl in de kunstwereld installatiekunst, videokunst en fotografie hoogtij vierden, en buitensporige formaten een voorwaarde leken te zijn voor het internationale succes van kunstenaars, werkte hij gestaag door aan een uiterst verfijnd oeuvre van portretten, een oeuvre waarin in alle opzichten de ‘menselijke maat’ de bindende factor is. Alhoewel hij zijn doeken soms rechtstreeks inspireert op iconische werken van kunstenaars als Vermeer, Whistler, Van Gogh en Michelangelo, geldt voor deze kunsthistorische citaten dat ze uiteindelijk te herleiden zijn tot personificaties van meer universele, archetypische begrippen en identiteiten.
Met een rugzak vol kunstgeschiedenis en een palet waarop het collectieve geheugen van de kijker één van de primaire kleuren vormt, presenteert El Karchi een reeks indringende, psychologische portretten, die uitstijgen boven de zichtbare werkelijkheid omdat ze de verbeelding zijn van tijdloze menselijke emoties en ervaringen.
 
 
Ook in de wijze waarop El Karchi de specifieke uitdagingen van het medium naar zijn hand weet te zetten toont zich zijn uitzonderlijke beeldende talent en zijn verworven meesterschap. Of het nu gaat om de uitdagingen van het materiaal, zoals potlood, acryl, olieverf, papier en doek, om de uitdagingen van de maatvoering en de compositie, of om de uitdagingen van het chromatische schema, het coloriet; alles in deze werken ademt een zorgvuldig zoeken naar de ultieme balans in het beeld.
Door de bijzondere combinatie van conceptuele en schilderkunstige kwaliteiten gaat een ontdekkingstocht in het El Karchiaanse universum nooit vervelen, niet in de laatste plaats omdat voor wie het zien wil dit universum een eindeloze liefdesverklaring is, aan de kunstgeschiedenis, aan de schilderkunst en aan de mens.” (uit ‘Meester van de menselijke maat’, door Stijn Huijts, gepubliceerd in ‘Een zoektocht naar oprecht verlangen’)