Archief

Recente werken

28-10-2012 - 24-11-2012 Wie nu kennismaakt met het werk van Robbert Forgens (Utrecht, 1960) kan nauwelijks bedenken dat hij zich aanvankelijk ontwikkelde tot realistische fijnschilder. Toen hij echter in 1988 in het Stedelijk te Amsterdam de werken van Willem de Kooning ervoer kende zijn werk een radicale omwenteling: hij bevrijdde zich van het kleine formaat en de strenge penseelvoering en koos voor het abstract-expressionisme, kleurrijk geschilderd op vaak groot formaat. Hij verbleef graag en lang in zuidelijke landen, wat aan zijn toenmalig palet met warme aardkleuren goed waarneembaar was. Het realisme mocht dan verdwenen zijn uit zijn doeken, hij bleef het koesteren in de fotografie, waarin hij zijn ontmoetingen met mensen, steden en landschappen vastlegde. Ondanks alle succes dat hij met zijn abstracte schilderijen kende, koos Robbert Fortgens opnieuw voor een ingrijpende koerswijziging.


robbert fortgens, parijs, 2011, olieverf op linnen, foto op paneel, 200 x 190 cm

Ongeveer vier jaar geleden valt alles op zijn plek als Robbert op zeer originele wijze kiest voor de verbinding van schilderij en fotografie. Er ontstaan dubbeldoeken waarin het abstracte, vaak bijna witte schilderij een logische aanvulling vormt op het foto-paneel. De wazig gemaakte foto suggereert de emotie van een universeel moment dat zelf grotendeels onzichtbaar blijft. Ook de sporen die in de pasteuze monochrome verflaag gevoelig zijn aangebracht verwijzen naar verstilling en eeuwigheid. De foto’s, door Robbert vóór het afdrukken bewerkt, worden hier en daar overschilderd en daarna ingegoten in een transparante epoxy-hars. De afstandelijkheid die deze laag schept wordt in het complimenterende paneel volledig opgeheven door de tastbare dikke verflaag en de sporen die het penseel op het doek achter liet. Hoe tegengesteld de panelen qua huid, materiaal, inhoud en techniek ook mogen zijn, door het samenbrengen ervan ontstaat een spannende, sterk aan het gevoel appellerende eenheid.


robbert fortgens, on line, olieverf op linnen, foto op paneel, 80 x 120 cm

Het vergt moed om als kunstenaar het succesvolle vertrouwde pad te verlaten en een onbekende weg in te slaan. Robbert Fortgens laat zien dat hij zich door deze bevrijding verder heeft verdiept en dat zijn werk artistiek alleen maar interessanter is geworden.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 28 oktober om 15 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Kunstbeschouwer Willem Jansen spreekt daarbij een inleidend woord. Wij nodigen u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn!

Klik hier om alle werken uit de expositie alvast te bekijken.

Galerie Post + García
Avenue Céramique 17
6221 KV Maastricht
T 043 356 1900  
info@postgarcia.nl

Open donderdag vrijdag zaterdag 12 - 17 uur en koopzondag 13 - 17 uurGerelateerd