Archief

Werken op papier 1956 - 1987

10-05-2012 - 01-07-2012
DE TENTOONSTELLING IS VERLENGD TOT EN MET ZONDAG 1 JULI.

"Het beeld is aan de schilder, het woord aan de kijker"
Jef Diederen (1920 Heerlen – 2009 Amsterdam) wordt, met overzichtstentoonstellingen in o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en Museum van Bommel van Dam Venlo, gerekend tot de belangrijkste schilders van zijn generatie. Samen met studievrienden van de Maastrichtse Kunstnijverheidsschool Pieter Defesche en Ger Lataster studeerde hij aan de Rijksacademie te Amsterdam en behoort daarmee tot de kern van de Amsterdamse Limburgers, een begrip dat voornamelijk in zijn geboorteprovincie betekenis kreeg. Zijn lyrisch-abstracte werk wordt gekenmerkt door een perfecte balans tussen ratio en emotie, waarbij hij zijn inspiratie vond in het landschap of in maatschappelijk onrecht.


Mevrouw Rietje Diederen, weduwe van de kunstenaar, heeft besloten  de nagelaten werken te schenken aan het Museum van Bommel van Dam. Daarbij is in samenspraak met museumdirecteur Rick Vercauteren afgesproken dat het geïnteresseerde publiek  nog één keer tijdens deze expositie in onze galerie gelegenheid wordt gegeven werken direct uit het atelier van de kunstenaar  te verwerven. Daarna zullen ook de niet-verkochte werken definitief in de collectie  van het museum overgaan.
De tentoonstelling omvat een overzicht van werken op papier ontstaan tussen 1956 en 1987, met als zwaartepunt gouaches uit de periode 1959 tot 1963. Veel van deze werken zijn nooit eerder geëxposeerd en werden door de kunstenaar, na tientallen jaren ingepakt op de zolder van zijn atelier te hebben gelegen, herontdekt.


 


U bent van harte welkom!

Kijk hier voor een overzicht van de werken uit de expositie.

Gerelateerd